Betje Wolff

Poëtische film voor het Betje Wolff museum

De Beemster is niet alleen vruchtbare grond voor kaas en gewassen, maar ook de voedingsbodem voor Nederlandse literatuur. De belangrijkste Nederlandse schrijfster uit de achttiende eeuw, Betje Wolff, bloeit hier op.

Scherpe pen

In de 18 jaar dat Betje in de Beemster woont publiceert ze meer dan 20 boeken. Ze mengt zich met haar scherpe pen in politieke discussies. Daarna werkt ze samen met levensgezel Aagje Deken aan een omvangrijk literair oeuvre, met o.a. de brievenroman Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart

Feminisme

Betje Wolff is een van de eerste schrijfsters in Nederland die over de opvoeding van meisjes publiceert. Ze moeten met meer zelfvertrouwen worden opgevoed, vindt ze. Dat is voor haar tijd behoorlijk feministisch én vooruitstrevend. Betje Wolff verwoordt in haar boeken de tijdgeest van De Verlichting waarin zelfstandig denken en de eigen ontwikkeling centraal staan.

Beemster

Betje Wolff (1738-1804) is 21 als ze in Middenbeemster komt wonen. Ze wordt uitgehuwelijkt aan dominee Adrianus Wolff, die dertig jaar ouder is. Hun woonhuis, een pastorie, is bewaard gebleven. Betjes schrijfkamer op zolder is nog intakt. Hij maakt nu deel uit van het Betje Wolff museum in Middenbeemster. Dat is tegenwoordig een inspiratiebron voor vrouwen die hun eigen weg gaan.

Stormvogels

Voor de film verdiept de jonge schrijfster Bregje Hofstede zich in het leven van haar leeftijdsgenoot uit de achttiende eeuw. Ze bezoekt het museum en hoort de verhalen. Zoals over haar verhoudingen met mannen én vrouwen. Bregje schrijft een literaire impressie over de stormvogels in Betjes hoofd.

Vertoningen

De film van 27 minuten Betje Wolff, een feministe in de Beemster draait permanent in het museum. De literaire bijdrage Stormvogels is gepubliceerd in een klein boekje bij de film.

 

>
<