Tuinen van verwondering

Zesdelige televisieserie voor de NTR

Ernst Veen

Ernst Veen, oud-directeur van De Nieuwe Kerk en De Hermitage in Amsterdam, bezoekt de mooiste beeldentuinen ter wereld. In Zuid-Frankrijk, Italië, Noorwegen, de Verenigde Staten, Brazilië en Nieuw-Zeeland hebben vermogende particulieren fascinerende kunst en natuur samengebracht.

Verhalen

Ernst Veen gaat op zoek naar de verhalen achter de tuinen en de kunstwerken. Producent van de serie is De Haaien. Scenario Gijs van Tuijl, oud-directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Camera Martijn Tervoort, montage Rinze Schuurman, regie Paul Kramer. De NTR zendt de zes afleveringen van 35 minuten in 2016 uit. In 2018 en in 2020 is de serie herhaald.

1- Gibbs Farm, Nieuw-Zeeland

Op het zomerlandgoed van Alan Gibbs op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland lopen zebra’s, giraffen, buffels en struisvogels vrij rond tussen de kunstwerken. “They are chosen for their looks”, aldus Gibbs.

2- Collezione Gori, Italië

Giuliano Gori verfraaide zijn olijfgaard met werk van toonaangevende kunstenaars, die hun werken aanpasten aan het landschap. Een omgevallen boom naast een kunstwerk mocht blijven liggen.

3- Storm King, Verenigde Staten

100 kilometer boven New York ligt een beeldentuin, waarin de kunstwerken groter zijn dan de toeschouwer ooit voor mogelijk houdt. Ernst Veen gaat op zoek naar het grootste kunstwerk: het heelal in een weiland.

4- Château La Coste, Zuid-Frankrijk

Op het wijnlandgoed van de Ierse vastgoedmagnaat Paddy McKillen vloeien architectuur, kunst en wijnbouw soepel in elkaar over. Een groep jonge kunstkenners beheert het landgoed voor McKillen, als hij op reis is.

5- Inhotim, Brazilië

Een oud mijnbouwgebied is omgetoverd tot een paradijselijke jungle vol kunst. De flamboyante oprichter Bernardo Paz wil dat mensen door kunst en natuur tot rust komen en zich daardoor beter gaan voelen.

6- Ekebergpark, Oslo, Noorwegen

Vastgoedmagnaat en mecenas Christiaan Ringnes maakte van een vervallen stadspark een beeldentuin vol opzienbarende kunst. Ernst Veen ontmoet de vrouwen die het park beheren en brengt met een van hen de nacht door in een hallucinerend kunstwerk.

Boek Wondertuinen

Bij de serie is een rijk geïllustreerd boek verschenen met achtergrondverhalen over de bezochte tuinen en kunstwerken. Geschreven door Gijs van Tuijl, met een inleiding van Ernst Veen. Fotografie Paul Kramer. Uitgever Waanders & de Kunst, formaat. 24×30 cm, 176 pagina’s, 200 kleurenfoto’s, prijs € 29,95.

Bestel het boek bij Waanders & de Kunst >

Of de engelstalige editie: Gardens of Wonder >

1c-Gardens 4ASC_3263ASC_4002ASC_3508ASC_1889

1b-Gardens 31a-Gardens 2ASC_3684ASC_2982ASC_3036ASC_4177

>
<