Tuinen van verwondering

Zesdelige televisieserie voor de NTR

Na twee jaar voorbereiden kan Ernst Veen, oud-directeur van De Nieuwe Kerk en De Hermitage in Amsterdam een droom verwezenlijken: de kijker meenemen naar de mooiste beeldentuinen ter wereld. Die bevinden zich in Zuid-Frankrijk, Italië, Noorwegen, de Verenigde Staten, Brazilië en Nieuw-Zeeland. Daar hebben vermogende particulieren gedurende tientallen jaren kunst en natuur samengebracht in een duizelingwekkende combinatie.

Verhalen

Ernst Veen bezoekt de tuinen en hoort van de eigenaren, of hun nazaten, de verhalen achter de kunstwerken. Producent van de zesdelige serie is De Haaien, ook verantwoordelijk voor de VPRO-reisserie over China. Het scenario is van Gijs van Tuijl, oud-directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. De NTR zendt de zes afleveringen van 35 minuten uit vanaf november 2016. Camera Martijn Tervoort, regie Paul Kramer.

3 november 2016: Gibbs Farm, Nieuw-Zeeland

Op het zomerlandgoed van Alan Gibbs op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland lopen zebra’s, giraffen, buffels en struisvogels vrij rond tussen de kunstwerken. “They are chosen for their looks”, aldus Gibbs.

10 november 2016: Collezione Gori, Italië

Giuliano Gori verfraaide zijn olijfgaard met werk van toonaangevende kunstenaars, die hun werken aanpasten aan het landschap. Een omgevallen boom naast een kunstwerk mocht blijven liggen.

17 november 2016: Storm King, Verenigde Staten

100 kilometer boven New York ligt een beeldentuin, waarin de kunstwerken groter zijn dan de toeschouwer ooit voor mogelijk houdt. Ernst Veen gaat op zoek naar het grootste kunstwerk: het heelal in een weiland.

24 november 2016: Château La Coste, Zuid-Frankrijk

Op het wijnlandgoed van de Ierse vastgoedmagnaat Paddy McKillen vloeien architectuur, kunst en wijnbouw soepel in elkaar over. Een groep jonge kunstkenners beheert het landgoed voor McKillen, als hij op reis is.

1 december 2016: Inhotim, Brazilië

Een oud mijnbouwgebied is omgetoverd tot een paradijselijke jungle vol kunst. De flamboyante oprichter Bernardo Paz wil dat mensen door kunst en natuur tot rust komen en zich daardoor beter gaan voelen.

8 december 2016: Ekebergpark, Oslo, Noorwegen

Vastgoedmagnaat en mecenas Christiaan Ringnes maakte van een vervallen stadspark een beeldentuin vol opzienbarende kunst. Ernst Veen ontmoet de vrouwen die het park beheren en brengt met een van hen de nacht door in een hallucinerend kunstwerk.

Boek Wondertuinen

Bij de serie is een rijk geïllustreerd boek verschenen met achtergrondverhalen over de bezochte tuinen en de kunstwerken. Geschreven door Gijs van Tuijl, met een voorwoord van Ernst Veen. Fotografie Paul Kramer. Uitgever Waanders & de Kunst, formaat. 24×30 cm, 176 pagina’s, 200 kleurenfoto’s, prijs € 29,95.

Bestel het boek bij Waanders & de Kunst >

1c-Gardens 4ASC_3263ASC_4002ASC_3508ASC_1889

1b-Gardens 31a-Gardens 2ASC_3684ASC_2982ASC_3036ASC_4177

>
<