Betje Wolff

Poëtische film voor het Betje Wolff museum

Beemster

De belangrijkste Nederlandse schrijfster uit de achttiende eeuw, Betje Wolff, woonde 18 jaar in de Beemster. Ze publiceert dan meer dan 20 boeken. Met haar scherpe pen mengt ze zich in politieke discussies. Daarna werkt ze samen met levensgezel Aagje Deken aan een omvangrijk literair oeuvre. Bekend is hun brievenroman Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart

Uitgehuwelijkt

Betje Wolff (1738-1804) is 21 als ze in Middenbeemster komt wonen. Ze wordt uitgehuwelijkt aan dominee Adrianus Wolff, die 30 jaar ouder is. Hun woonhuis, een pastorie, is bewaard gebleven. Betjes schrijfkamer op zolder is nog intakt. Hij maakt nu deel uit van het Betje Wolff museum.

Feminisme

Betje is een van de eerste auteurs in Nederland die over de opvoeding van meisjes schrijft. Die moeten met meer zelfvertrouwen worden opgevoed, vindt ze. Dat is voor haar tijd behoorlijk feministisch. Ze verwoordt de idealen van de Verlichting waarin zelfstandig denken centraal staat.

Stormvogels

Voor de film verdiept de jonge schrijfster Bregje Hofstede zich in het leven van haar leeftijdsgenoot uit de achttiende eeuw. Ze bezoekt het museum en hoort de verhalen. Zoals over Betjes verhoudingen met mannen én vrouwen. Bregje schrijft een literaire impressie over de stormvogels in Betjes hoofd.

Vertoningen

Betje Wolff, een feministe in de Beemster (27 min.) draait permanent in het museum. Het festival Film by the Sea vertoont de film in 2018. De literaire bijdrage Stormvogels is gepubliceerd in een boekje.

Betje Wolff, a feminist in the Beemster polder

Betje Wolff was the greatest Dutch female author of the 18th century, with over 20 books published. Her incisive, feminist work provided a valuable contribution to the political discourse of the day. She lived in the rural setting of The Beemster Polder for 18 years. Young Dutch writer Bregje Hofstede was commissioned to write a literary impression of her 18th century peer, Betje Wolff.

English version

For foreign visitors of the museum an English version of the film will be available.

>
<