De Denker van Anna

Documentaire over de vernielde Denker van Anna Singer

Het beeld De Denker, gemaakt door de beroemde Franse beeldhouwer Auguste Rodin, is jarenlang hét pronkstuk van het Singer Museum in Laren. Tot dieven het beeld begin 2007 uit de tuin van het museum stelen. Het wordt teruggevonden met brute zaagsneden in het hoofd en een geheel verdwenen onderbeen.

Tien miljoen

Het museum staat voor een groot dilemma: wat te doen met De Denker? Een nieuw beeld kopen is duur. Van de Denker bestaat een beperkt aantal bronzen afgietsels, 22 grote en 40 kleine. Singer heeft een klein exemplaar. Op een veiling in New York wordt er in mei 2010 één verkocht voor tien miljoen dollar.

Anna Singer

Een ander argument voor restauratie, is de speciale band die het Singermuseum heeft met juist déze Denker. Oprichtster Anna Singer kocht hem. Het Singer Museum besluit De Denker daarom te restaureren. Het blijkt een dramatisch moeilijke operatie, die ruim anderhalf jaar in beslag zal nemen.

Uitdagingen

De documentaire De Denker van Anna laat zien hoe De Denker in 2009 en 2010 onder streng toezicht van Musée Rodin in Parijs een spannende restauratie ondergaat. De uitdagingen waarvoor de Nederlandse restaurateurs komen te staan zijn nieuw. Eén verkeerde beslissing kan het beeld waardeloos maken.

Versies

Uitzending in AVRO Close Up op 8 februari 2011. Producent Cine/Vista-Gerrit Visscher, regie Paul Kramer, camera Martijn Tervoort, montage Paul Tekenbroek. Lengte 52.00. De Engelse versie Anna’s Thinker draait in vliegtuigen van KLM/ Air France.

Anna’s Thinker

For years, the statue The Thinker by French sculptor Auguste Rodin was the showpiece in the collection of the Singer Museum in Laren until thieves took it from the museum garden in 2007 and damaged it severely. Once the statue had been recovered, the Singer Museum decided to restore it. This turned out to be an extremely difficult procedure that took no less than eighteen months.

16e-Denker16d-Denker16c-Denker

16b-Denker16a-Denker

>
<