De moderne mecenas

Opdrachtfilm over nieuwe vormen van mecenaat

Fonds op Naam

Het Prins Bernhard Cultuurfonds steunt steeds vaker kunst, cultuur en natuur doordat mensen bij hen een Fonds op Naam onderbrengen. Het Cultuurfonds beheert er al meer dan 450.

Bij leven

Eerst lieten mensen vooral geld na door een testament, tegenwoordig doen ze dat steeds vaker bij leven. Mecenassen vinden het namelijk leuk om te zien wat er met hun geld gebeurt.

Geefkring

De film De moderne mecenas laat zien waarom mensen mecenas zijn en wat ze steunen. Allerlei nieuwe initiatieven komen aan bod: stellen zonder kinderen die iets willen nalaten, een familiestichting die het beheer onderbrengt bij het Cultuurfonds of mensen die gezamenlijk een geefkring vormen, een manier om met meer mensen een Fonds op Naam te beginnen.

Tentoonstelling

Jasper Krabbé loopt samen met Adriana Esmeijer van het Cultuurfonds over een bijzondere tentoonstelling in museum Kröller-Müller. Daar is te zien hoe kunstenaar Bart van der Leck opbloeide dankzij de jarenlange steun van Helene Kröller-Müller.

Versies

De film is gemaakt in een versie van 40 minuten en een van 18 minuten. Ze zijn een vervolg op de films uit 2011 waardoor het Cultuurfonds veel nieuwe Fondsen op Naam heeft gekregen. Samenstelling & productie Inge le Cointre, regie & montage Paul Kramer.

Première

De lange versie is op 8 oktober 2018 feestelijk in première gegaan in Eye op een evenement voor stichters van een Fonds op Naam en voor hen die dat willen worden.

Meer informatie over Cultuurfondsen op Naam >

 

 

>
<