De moderne mecenas

Particuliere weldoeners steunen kunst en cultuur

Fonds op Naam

Gelukkig steunen steeds meer mensen projecten op het gebied van kunst en cultuur. Dat doen ze via een Fonds op Naam, ondergebracht bij het het Prins Bernhard Cultuurfonds. Wie beginnen zo’n fonds en wat maken deze moderne mecenassen mogelijk?

Beurzen

Galeriehoudster Marta Gnyp geeft beurzen voor studies in het buitenland. Het Ahrend Fonds steunt designers en het draagt bij aan de tentoonstelling Misfit van Hella Jongerius in Museum Boijmans van Beuningen. Een liefhebber betaalt mee aan de restauratie van het Vogelhuis in Artis.

Haute couture

Studenten van de Rijksacademie kunnen door een Fonds twee jaar lang werken aan hun artistieke ontwikkeling. Een anonieme schenker laat modeontwerpster Ilja Visser haute couture maken. Ze gebruikt figuren van architect Pierre Cuypers in het Rijksmuseum. Daar vindt ook de modeshow plaats, tussen de bouwvakkers die nog druk bezig zijn met de renovatie. 

Weldoeners

AVRO Kunstuur zendt zes portretten van 9 minuten uit van de weldoeners. Het Prins Bernhard Cultuurfonds geeft voorlichting aan mecenassen met een film van 17 minuten.

Première

Een lange, 52 minuten versie van De moderne mecenas gaat in première in Theater Tuschinski. Hij wordt uitgezonden in AVRO Kunstuur. Geproduceerd door Inge le Cointre, regie Paul Kramer.

 

>
<