De moderne mecenas

Particuliere weldoeners steunen kunst en cultuur

Als de overheid bezuinigt op kunst en cultuur zijn kunstenaars en instellingen aangewezen op geld van particulieren. Gelukkig steunen steeds meer mensen projecten op het gebied van kunst en cultuur. Dat doen ze via een Fonds op Naam, ondergebracht bij het het Prins Bernhard Cultuurfonds. Wie beginnen zo’n fonds en wat maken deze moderne mecenassen allemaal mogelijk?

Beurzen

Galeriehoudster Marta Gnyp geeft studenten beurzen voor studies in het buitenland. Het Ahrend Fonds steunt designers en architecten. Het draagt bij aan de overzichtstentoonstelling Misfit van Hella Jongerius in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Een vogelliefhebber betaalt mee aan de restauratie van het Vogelhuis in Artis.

Modeshow

Studenten van de Rijksacademie kunnen dankzij een bijdrage uit het Peter Paul Peterich Fonds in ateliers en werkplaatsen twee jaar lang werken aan hun artistieke ontwikkeling. Een anonieme schenker laat de jonge modeontwerpster Ilja Visser een haute couture collectie maken. Ze baseert haar creaties op de figuren van architect Pierre Cuypers in het Rijksmuseum. Daar vindt ook de modeshow plaats, temidden van de bouwvakkers die nog druk bezig zijn met de renovatie. 

Weldoeners

AVRO Kunstuur zendt zes portretten van 9 minuten uit van de weldoeners. Het Prins Bernhard Cultuurfonds geeft voorlichting aan mecenassen met een film van 17 minuten. Een lange, 52 minuten versie van De moderne mecenas gaat in première in Theater Tuschinski. Hij wordt uitgezonden in AVRO Kunstuur op 10 en 17 december 2011. Geproduceerd door Inge le Cointre, regie Paul Kramer.

 

>
<