De Pier

Vrije film voor kunstproject Zeezucht

Een pier is een kwetsbaar bouwwerk. Jarenlang staat hij bloot aan de kracht van wind, zout en water. Een pier is ook een romantische plek. De bezoeker waait er uit en staart er over de zee. Pieren zijn de iconen van badplaatsen.

Faillissement

In 2013 gaat de pier van Scheveningen failliet. De brandweer vindt hem gevaarlijk en sluit hem af. Hij wordt uiteindelijk voor drie miljoen euro verkocht aan nieuwe eigenaren. Die beginnen een grootscheepse renovatie.

Storm

In augustus 2015 gaat de pier weer open voor publiek. Lukt het om er een populaire attractie van te maken? Er landt een kunstfestival op de pier. De pier zit vol met een eenzame mensenlunch. Een vrouw wil op de pier, voor ze sterft, nog eenmaal een storm beleven.

Zeezucht

Paul Kramer legt met zijn camera anderhalf jaar lang vast hoe de pier van Scheveningen verandert. De poëtische film van 60 minuten steunt op de muziek van saxofonist Eric Vloeimans. De film maakt deel uit van het Zeezucht project, waarvoor Paul eerder fotografeerde wat de mens aan zee zoekt.

Première

De Pier gaat op 23 maart 2016 in première in de grote theaterzaal van het Zuiderstrandtheater in Scheveningen. Operagezelschap Dario Fo opent de avond met een speciaal lied over de pier. Meer dan 500 mensen wonen de voorstelling bij.

 

>
<