De steen die verder rolt

Luchtsmid steunt cirkelloper.

Luchtsmid

Ewerdt Hilgemann is beeldhouwer. Jarenlang werkte hij met metalen kubussen, die hij leeg liet zuigen. Zo maakte de lucht kreukels in zijn kubus. Hij noemt zich daarom luchtsmid. Ewerdt Hilgemann exposeerde zijn werk over de hele wereld en wil nu graag iets doorgeven.

Hilgemann Fonds

Daarom stichtte hij samen met zijn vrouw Antoinette de Stigter een fonds, het Hilgemann Fonds. Dat stelt het Kröller-Müller Museum in staat werk aan te kopen van kunstenaars in het midden van hun carrière, tentoonstellingen in te richten en publicaties te verzorgen.

Rondjes

De eerste van wie werk is aangekocht is de Rotterdamse kunstenaar Jeroen Jongeleen. In coronatijd liep hij rondjes. Letterlijk: op plekken waar niemand meer kwam slijten zijn voetstappen cirkels uit in het landschap. Dat filmde hij met een drone: Running in Circles.

Videowerken

Zes videowerken worden vanaf 12 maart 2022 tentoongesteld in het Kröller-Müller Museum. Mijn film van 12 minuten over het Hilgemann Fonds toont de bijzondere verwantschap tussen de mecenas en de kunstenaar.

 

>
<