Drie Koningen van Oranje

Driedelige televisieserie voor Omroep MAX

Drie koningen van Oranje/ Willem I

MAX 29 november 2013 | MAX herhaling 25 juli 2015

Drie koningen van Oranje/ Willem II

MAX 6 december 2013 | MAX herhaling 1 augustus 2015

Drie koningen van Oranje/ Willem III

MAX 13 december 2013 | MAX herhaling 8 augustus 2015

Bekijk teaser >

In 2013 viert Nederland dat het koninkrijk twee eeuwen bestaat. Het Prins Bernhard Cultuurfonds vraagt drie historici biografieën te schrijven over de eerste drie koningen, koning Willem I, II  en III. Jeroen Koch, Jeroen van Zanten en Dik van der Meulen werken er jaren aan.

Paleizen en slagvelden

Ze krijgen toegang tot bronnen in het Koninklijk Huis Archief. Ze bezoeken met presentator Paul Rem plaatsen waar zich historische gebeurtenissen hebben afgespeeld, zoals paleizen in België en Rusland en de slagvelden van Waterloo.

Kanalenkoning

De biografen bestuderen de levens van hun koningen en hun invloed op Nederland: koning Willem I is de Kanalenkoning, koning Willem II de Held van Waterloo en koning Willem III met de bijnaam Koning Gorilla.

Serie

Inge le Cointre en Paul Kramer maken voor omroep MAX een serie van 3 x 35 minuten. Iedere aflevering gaat over één koning. Er is gefilmd in Nederland, België en Rusland. Producent is Erica Reijmerink van Sarphati Media.

Uitzendingen

Op de dag van de eerste uitzending neemt koning Willem-Alexander in De Nieuwe Kerk in Amsterdam de drie biografieën in ontvangst. De NTR zendt de serie uit en ook nog een korte versie van 3 x 15 minuten. In juli 2015 wordt de serie herhaald.

 

 

9k-Konigen Willem I9j-Koningen Willem_III9i-Koningen

9c-Koningen Willem 29b-Koningen9e-Koningen

>
<