Drie Koningen van Oranje

Driedelige televisieserie voor Omroep MAX

Drie koningen van Oranje/ Willem I

MAX 29 november 2013 | MAX herhaling 25 juli 2015

Drie koningen van Oranje/ Willem II

MAX 6 december 2013 | MAX herhaling 1 augustus 2015

Drie koningen van Oranje/ Willem III

MAX 13 december 2013 | MAX herhaling 8 augustus 2015

Bekijk teaser >

In 2013 viert Nederland dat het koninkrijk twee eeuwen bestaat. Het Prins Bernhard Cultuurfonds vraagt drie historici de wetenschappelijke biografieën te schrijven over de eerste drie koningen, koning Willem I, II  en III. Jeroen Koch, Jeroen van Zanten en Dik van der Meulen werken vanaf 2009 aan de boeken.

Paleizen en slagvelden

De biografen krijgen toegang tot belangrijke bronnen in het Koninklijk Huis Archief. Ze bezoeken samen met presentator Paul Rem plaatsen waar zich historische gebeurtenissen hebben afgespeeld, zoals de paleizen in België of de slagvelden van Waterloo.

Kanalenkoning

Ze hebben tot in St. Petersburg inzage in belangrijke correspondentie. Zo krijgen ze inzicht in de levens van hun koningen en hun invloed op Nederland: koning Willem I de Kanalenkoning, koning Willem II de Held van Waterloo en koning Willem III Koning Gorilla.

Serie

Inge le Cointre en Paul Kramer maken voor omroep MAX een serie van 3 x 35 minuten. Iedere aflevering gaat over één koning. Er is gefilmd in Nederland, België en Rusland.

Uitzendingen

Op 29 november 2013, de dag van de eerste uitzending, neemt koning Willem-Alexander in De Nieuwe Kerk in Amsterdam de boeken in ontvangst. Deel 2 en 3 zijn uitgezonden op 6 en 13 december 2013. De NTR zendt een versie uit van 3 x 15 minuten. In juli 2015 wordt de serie herhaald, ook op het documentaire kanaal NPO Doc. Producent is Erica Reijmerink van Sarphati Media.

 

 

9k-Konigen Willem I9j-Koningen Willem_III9i-Koningen

9c-Koningen Willem 29b-Koningen9e-Koningen

>
<