Drie Koningen van Oranje

Driedelige televisieserie voor Omroep MAX

Bekijk:
Drie koningen van Oranje/ Willem I
Drie koningen van Oranje/ Willem II
Drie koningen van Oranje/ Willem III

 

In 2013 viert Nederland dat het koninkrijk twee eeuwen bestaat. Het Prins Bernhard Cultuurfonds vraagt drie historici biografieën te schrijven over de eerste drie koningen, koning Willem I, II  en III. Jeroen Koch, Jeroen van Zanten en Dik van der Meulen werken er jaren aan.

Paleizen en slagvelden

Ze krijgen toegang tot bronnen in het Koninklijk Huis Archief. Ze bezoeken met presentator Paul Rem plaatsen waar zich historische gebeurtenissen hebben afgespeeld, zoals paleizen in België en Rusland en de slagvelden van Waterloo.

Kanalenkoning

De biografen bestuderen de levens van hun koningen en hun invloed op Nederland: koning Willem I is de Kanalenkoning, koning Willem II de Held van Waterloo en koning Willem III met de bijnaam Koning Gorilla.

Serie

Inge le Cointre en Paul Kramer maken voor omroep MAX een serie van 3 x 35 minuten. Iedere aflevering gaat over één koning. Er is gefilmd in Nederland, België en Rusland. Producent is Erica Reijmerink van Sarphati Media.

Uitzendingen

Koning Willem-Alexander neemt in De Nieuwe Kerk in Amsterdam de drie biografieën in ontvangst. De NTR zendt de serie uit, plus een korte versie van 3 x 15 minuten. In juli 2015 wordt de serie herhaald.

 

 

9k-Konigen Willem I9j-Koningen Willem_III9i-Koningen

9c-Koningen Willem 29b-Koningen9e-Koningen

>
<