Making Mandela

Vrije documentaire

Eind 2010 vraagt de Stichting Standbeeld Nelson Mandela aan de kunstenaar Arie Schippers om een gelijkend, 3,5 meter hoog beeld van Nelson Mandela te maken. Het monument komt in Den Haag te staan, naast het Omniversum.

Long Walk to Freedom

Arie kiest een historisch ogenblik, 11 februari 1990, wanneer Mandela na een gevangenschap van 27 jaar op Robbeneiland zijn vrijheid tegemoet loopt. Het monument noemt hijĀ Long Walk to Freedom.

Desmond Tutu

De film toont de precisie en de volharding waarmee Arie twee jaar aan het beeld werkt. Hij volgt alle stappen van het ontstaansproces, van de schetsen van Mandela’s hoofd tot de kleine versie van pur-schuim. Van het vergroten van het beeld, het spectaculaire gieten van het brons, tot aan de emotionele onthulling door aartsbisschop Desmond Tutu.

Kunstuur

Als Nelson Mandela op 5 december 2013 plotseling overlijdt gooit de AVRO haar programmering om. De documentaire Making Mandela vult AVRO Kunstuur vanĀ 7 december 2013 en wordt op 14 december herhaald. Museum Beelden aan Zee vertoont de film in haar museum bioscoop.

Bekijk de website van Arie Schippers >

 

8d-Making Mandela8c-Making Mandela

8a Making Mandela

>
<