Museumgasten op reis

Museumgasten bezoeken verre landen

Onder de paraplu van Museumgasten zijn drie grote reizen gemaakt om te laten zien wat de oorsprong is van kunstvoorwerpen op tentoonstellingen in Nederland.

China

Twee Nederlandse musea besteden in 2008 aandacht aan de kunst en de cultuur van China. In het kader van de manifestatie Go China belicht het Groninger Museum de moderne kunst in het uitgestrekte land en toont het Drents Museum in Assen het wereldberoemde terracottaleger.

Drie specials

Museumgasten reist naar Beijing, Shanghai en Xi’an voor drie specials. Het wordt een tocht door twee werelden: aan de ene kant de traditionele inrichting van het platteland, aan de andere kant een onstuimig groeiend China met wolkenkrabbers zo ver als je kijken kunt.

Erfgoed

Drie in China wonende Nederlanders zijn de gids op de reis. Ze bezoeken Chinese kunstenaars in hun ateliers, zien talloze galeries en staan oog in oog met wereldberoemd Chinees erfgoed.

Oman

De Nieuwe Kerk in Amsterdam organiseert in 2009-2010 een tentoonstelling over de oliestaat Oman, waar Nederland vanouds banden mee onderhoudt. Maar wat is Oman voor land? Museumgast Cilly Dartell, deels woonachtig in Dubai, zoekt het uit.

Lingerie

Ze bezoekt de moskeeën, de souks en de vestingstadjes in de woestijn. Ze overnacht op een zandvlakte, omgeven door kamelen en ziet het dagelijks gebruik van wierook. Niks is wat het lijkt in Oman: de grote moskee is hypermodern, net als het winkelcentrum waar uitdagende lingerie wordt verkocht.

De Nieuwe Kerk

Van de tocht worden twee afleveringen uitgezonden in AVRO Kunstuur. Een 25 minuten compilatie draait maandenlang op de tentoonstelling in De Nieuwe Kerk.

Israël

De Nieuwe Kerk in Amsterdam toont begin 2012 de kunst en de cultuur van het Jodendom. Er zijn 500 bijzondere voorwerpen te zien, zoals een fragment van de Dode Zee rollen en erg waardevolle schilderijen van Marc Chagall. Jodendom, een wereld vol verhalen is de afscheidstentoonstelling van directeur Ernst Veen. Met hem reizen we naar Israël, de bakermat van de Joodse cultuur.

Chagall

Ernst Veen bezoekt musea in Tel Aviv en Jeruzalem, ontdekt ramen van Chagall in een ziekenhuis, bewondert de rijke collectie van verzamelaar William Gross en woont een sabbath viering bij. Hij vindt moderne kunst in de kibboets, ontmoet Israëls beroemdste kunstenaar en ondergaat de eeuwenlange devotie aan de Klaagmuur.

Vertoning

De reis levert drie afleveringen op van 15 minuten in AVRO Kunstuur, plus een 52 minuten special op 7 april 2012 die ook permanent vertoond wordt op de tentoonstelling over het jodendom in De Nieuwe Kerk.

 

Team

De reizen werden met dit team gemaakt: camera Martijn Tervoort, geluid Jeroen van den Heuvel, productie Jolanda Drion, redactie Saskia Dijkstra, montage Paul Tekenbroek, regie Paul Kramer.

>
<