Museumgasten op reis

Museumgasten bezoeken verre landen

Museumgasten gaan ver op reis, op zoek naar de oorsprong van kunstvoorwerpen op tentoonstellingen in Nederland.

China

Twee Nederlandse musea besteedden aandacht aan de kunst en de cultuur van China. In het kader van Go China belicht het Groninger Museum de moderne kunst en toont het Drents Museum in Assen het wereldberoemde terracottaleger.

Drie specials

Museumgasten reist naar Beijing, Shanghai en Xi’an voor drie specials. Het is een tocht door twee werelden: de traditionele inrichting van het platteland én een onstuimig groeiend China met wolkenkrabbers tot aan de horizon.

Erfgoed

Drie in China wonende Nederlanders zijn de gids op deze reis. Ze bezoeken Chinese kunstenaars in hun ateliers, zien talloze galeries en staan oog in oog met wereldberoemd Chinees erfgoed.

 

Oman

De Nieuwe Kerk in Amsterdam organiseerde een tentoonstelling over de oliestaat Oman, waar Nederland banden mee onderhoudt. Cilly Dartell, ze woont deels in Dubai, zoekt uit wat voor land Oman is.

Lingerie

Ze bezoekt moskeeën, souks en vestingstadjes in de woestijn. Daar overnacht ze, omgeven door kamelen. Ze bekijkt het dagelijks gebruik van wierook. Niks is wat het lijkt in Oman: de grote moskee is hypermodern, net als het winkelcentrum waar uitdagende lingerie wordt verkocht.

De Nieuwe Kerk

Twee afleveringen in AVRO Kunstuur. Een 25 minuten compilatie draait maandenlang op de tentoonstelling in De Nieuwe Kerk.

 

Israël

De Nieuwe Kerk in Amsterdam toonde de kunst en de cultuur van het Jodendom. Er zijn 500 voorwerpen te zien, zoals een fragment van de Dode Zee rollen en schilderijen van Marc Chagall. Jodendom, een wereld vol verhalen is de afscheidstentoonstelling van directeur Ernst Veen. Met hem reizen we naar Israël.

Chagall

Ernst Veen bezoekt musea in Tel Aviv en Jeruzalem. Hij ontdekt ramen van Chagall in een ziekenhuis. Hij vindt moderne kunst in de kibboets, ontmoet Israëls beroemdste kunstenaar en ondergaat de devotie aan de Klaagmuur.

Vertoning

Drie afleveringen van 15 minuten voor AVRO Kunstuur. Plus een 52 minuten special die ook permanent vertoond wordt op de tentoonstelling over het jodendom in De Nieuwe Kerk.

 

Team

Dit team was op reis: camera Martijn Tervoort, geluid Jeroen van den Heuvel, productie Jolanda Drion, redactie Saskia Dijkstra, montage Paul Tekenbroek, regie Paul Kramer.

 

>
<