Museumgasten

Jarenlange televisieserie over Nederlandse musea

Tien jaar lang met twee bekende Nederlanders naar het museum om hén en de musea beter te leren kennen. 211 keer blijkt het een simpele formule voor boeiende televisie.

Samen ontdekken

De gasten kennen het museum niet. Vaak kennen ze elkaar alleen van naam. Maar iedere keer hebben ze erg veel zin om samen een museum te ontdekken. Om te praten over smaak, over wat je ontroert, over waar je blij van wordt.

Nieuwe wereld

Als de moderne kunst te extreem is of als de verhalen in het museum te verstopt zitten, schiet een conservator te hulp. Of de Museumgasten ontmoeten een kunstenaar of een stichter van het museum. Iedere aflevering worden ze uitgedaagd samen een nieuwe wereld te binnen te gaan.

Buitenland

Musea in heel Nederland komen aan bod, in de stad of op het platteland, groot en klein, ambitieus of bescheiden. In specials is ook het buitenland bezocht. De gasten gaan daar op zoek naar de verhalen achter de Nederlandse exposities en ze kijken waar tentoongestelde voorwerpen oorspronkelijk vandaan komen. Of ze bezoeken spectaculaire musea over de grens, zoals in het Duitse Ruhrgebied.

Kunstuur

De eerste jaren is Museumgasten een zelfstandig programma van 20 minuten. Later is het in een wisselende lengte onderdeel van AVRO Kunstuur.

Bekijk een overzicht van alle afleveringen (pdf) >

 

14-Museumgasten14a-Museumgasten14c-Museumgasten

Vroomans & Mentzel bij Cornelis ZITMAN(1926),beeldhouwer .Te zien op de overzichts tentoonstelling in Museum Beelden aan Zee .foto Paul Kramer==F/C==Den Haag 16 mei 200614d-Museumgasten14b-Museumgasten

>
<