De Rotterdam is een fenomeen. Het in de jaren vijftig gebouwde en destijds hypermoderne schip van de Holland-Amerika Lijn vervoert tientallen jaren passagiers tussen Nederland en Amerika. Enkele jaren geleden lijkt het schip definitief te zijn uitgerangeerd. Maar het schip wordt gered.
De Rotterdam heeft een karakteristieke vorm: ze heeft twee dwars geplaatste schoorstenen en een sierlijke romp. Uniek is dat de interieurs van het schip, de eetzalen, lounges, trappenhuizen en bars, zijn gedecoreerd met kunstwerken.
Grote wandschilderingen, mozaïektafeltjes, ingelegde dansvloeren, gobelins en wandplastieken geven de bezoeker het gevoel dat hij in een soort tijdmachine is teruggekeerd naar de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw.
Het stoomschip Rotterdam vervoert eerst passagiers tussen Rotterdam en New York. Maar het snellere vliegverkeer maakt de lijndienst overbodig. Het schip wordt omgebouwd tot luxe cruiseschip, maar daarna lijkt haar rol uitgespeeld en dreigt ze gesloopt te worden. Totdat de cultuurhistorische waarde van het schip wordt herkend én erkend. Dat betekent haar redding.
De documentaire Ode aan De Rotterdam volgt de kostbare en bewerkelijke restauratie die het schip, en in het bijzonder de kunst, terug moet brengen in de originele staat. Daarnaast schetst de film een beeld van het rijke verleden van De Rotterdam met behulp van unieke filmbeelden en foto’s van o.a. Harry Mosch.
Ook zien we de triomfantelijke terugkeer naar de haven van Rotterdam waar de Rotterdammers het schip met open armen ontvangen. Het schip weet bij thuiskomst nog veel mensen te ontroeren.
De film van 53 minuten is uitgezonden in AVRO Close Up en is daarna nog lang vertoond in een speciale ruimte op het gerestaureerde schip. Producent is Flip Nagler van NGN produkties, regie Paul Kramer.
Zie ook: Vrienden van stoomschip Rotterdam >
She was almost demolished, the steamship Rotterdam, former flagship of the Holland-America Line. She was built between 1956 and 1959 and sailed the transatlantic route for many years. Later she served as a cruise ship. And then she was worn out. But she was given a second life due to her progressive design and the art treasures on board.
The interiors are richly decorated with tapestries, paintings and sculptures. The documentary chronicles the costly restoration of the steamship Rotterdam in the German Wilhelmshaven. In the end she will serve as a hotel and cultural centre. How did this ship become an icon? And why does she still manage to move so many people upon its return to Rotterdam?
Producer Flip Nagler-NGN produkties, director Paul Kramer. Duration 53.12.