Onze man in Caracas

Special en tentoonstellingsfilm over Cornelis Zitman

Op zijn tachtigste debuteert beeldhouwer Cornelis Zitman in zijn geboorteland Nederland. Tot die tijd is hij vooral bekend in Venuzuela, het land waar hij in 1947 heen vluchtte en daarna het grootste deel van zijn leven verblijft. Hij leidt ons rond in zijn opgeknapte graanmolen in Caracas, waar hij woont en werkt.

Erotiek

Zitmans atelierwoning staat vol beelden, met de arme bevolking van Zuid-Amerika als onderwerp. Hun rauwe en ongepolijste leven is zijn belangrijkste inspiratiebron. Zitmans beelden weerspiegelen hun niets verhullende erotiek.

Sober leven

In het kunstenaarsportret Onze man in Caracas, vertelt Cornelis Zitman over zijn eerste kennismaking met kunst, over de vrouw die hem ontdekte, over zijn triomfen buiten Nederland en zijn sobere leven in Zuid-Amerika.

Beelden aan Zee

Het programma van 35 minuten is vier keer uitgezonden door de AVRO en draait maanden op zijn tentoonstelling in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Camera Martijn Tervoort, geluid Jeroen van den Heuvel, productie Ellen Zwienink, regie Paul Kramer. Zitman overleed op 10 januari 2016.

Meer info over leven en werken van Cornelis Zitman.

 

>
<