Show me Marinus Boezem

Marinus Boezem Alle Shows in het Kröller-Müller Museum.

Alle Shows

Voor de tentoonstelling Marinus Boezem, Alle Shows in 2021 in het Kröller-Müller Museum maak ik een portret van deze belangrijke conceptuele kunstenaar. Hij is o.a. bekend van zijn Groene Kathedraal in Flevoland en de Kathedraal op werkeiland Neeltje Jans naast de Oosterscheldekering.

Zandfontein

Een zandfontein, een schuimkamer, een reuzenzwaai; allemaal ideeën voor installaties. Marinus Boezem ontwierp ze in de jaren zestig en zeventig. Hij verkocht ze, in pak, aan musea. Nooit eerder waren alle 15 werken samen te zien. Nu wel. Ze moesten alleen nog gemaakt worden, van tekening. Dat proces volgen cameraman Martijn Tervoort en ik. Een ingewikkelde klus.

Atelier

Daarnaast toont Marinus Boezem (87) zijn atelier in Middelburg. Hij leidt ons rond door zijn huis, dat barstensvol kunst staat. Al die werken zijn gebaseerd op ideeën. Samen vormen ze het verhaal van zijn artistieke leven.

Online opening

De film Show me Marinus Boezem (51 minuten) draait in het Kröller-Müller Museum. Hij is te zien op YouTube. De expositie is online geopend met een video (15 minuten), gemaakt met directeur Lisette Pelsers. Die staat ook op YouTube >

Reuzenzwaai

We filmden ook de reuzenzwaai van een turner, op precieze aanwijzingen van Marinus Boezem. Het is een van de 15 Shows op zijn expositie.

 

Conceptual art

Marinus Boezem is one of the founding fathers of Dutch conceptual art. Which is a type of art dominated by a particular idea. He put them on paper and sold them. In a three-piece suit, like a salesman. Once sold, the art works would be created.

Documentary

The 50 minute documentary Show me Marinus Boezem will be shown in the Kröller-Müller Museum and on YouTube (with English subitles). Produced by Lies Boelrijk, camera Martijn Tervoort, a film by Paul Kramer.

>
<