The making of heaven

Documentaire over de verfilming van De ontdekking van de hemel

Het boek De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch is een internationale bestseller. Het verhaal gaat over God die teleurgesteld is omdat de mensen niet meer naar zijn Tien Geboden leven..

Hemel

Hoe verfilm je zo’n verhaal, hoe ziet die hemel eruit? Dat vragen regisseur Jeroen Krabbé, scenarioschrijver Edwin de Vries en producent Ate de Jong zich af als ze aan The discovery of heaven beginnen.

Miljoenenproject

Maandenlang zijn de gecompliceerde opnamen gevolgd van dit miljoenenproject met een internationale cast. In Amsterdam zijn krakersrellen gefilmd. In het kasteel van Heino spelen raven mee. Het Pantheon in Rome baadt in een stikdonkere nacht in hemels licht.

Nep-scripts

In de bossen van Drente verplettert een reusachtige boom de auto van de hoofdrolspelers. In Spanje is het Cuba uit de jaren zestig gereconstrueerd als de filmploeg dat land niet in mag. Edwin de Vries schrijft nep-scripts om opnamen mogelijk te maken in Israël en in het Vaticaan.

Internationale allure

De documentaire The making of heaven toont hoe dit onverfilmbaar geachte boek zich ontwikkelt tot een grote speelfilm. Regie Paul Kramer, producent Ivo Niehe Produkties. AVRO Close Up zendt de 52 minuten documentaire uit.

 

>
<