The making of heaven

Documentaire over de verfilming van De ontdekking van de hemel

Het boek De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch is een internationale bestseller. Het verhaal gaat over God die teleurgesteld is omdat de mensen niet meer naar zijn Tien Geboden leven. Hij wil zijn Stenen Tafelen terug.

Miljoenenproject

Maar hoe verfilm je zo’n verhaal, hoe ziet die hemel eruit? Dat was de grote vraag voor regisseur Jeroen Krabbé, scenarioschrijver Edwin de Vries en producent Ate de Jong toen ze aan The discovery of heaven begonnen.

Pantheon

Maandenlang zijn de gecompliceerde opnamen gevolgd van dit miljoenenproject met een internationale cast. In Amsterdam werden krakersrellen gefilmd. In het kasteel van Heino speelden levende raven mee. Het Pantheon in Rome baadde in een stikdonkere nacht in hemels licht.

Nep-scripts

In de bossen van Drente verpletterde een reusachtige boom de auto van de hoofdrolspelers. In Spanje werd het Cuba uit de jaren zestig gereconstrueerd toen de filmploeg dat land niet in mocht. Edwin de Vries schreef nep-scripts om opnamen mogelijk te maken in Israël en in het Vaticaan.

Internationale allure

De documentaire The making of heaven toont hoe dit onverfilmbaar geachte boek kon uitgroeien tot een grote speelfilm. Regie Paul Kramer, producent Ivo Niehe Produkties. AVRO Close Up zendt de 52 minuten documentaire uit.

 

>
<