Werken in het Paleis

Film over de werken van kunstenaar Peter Schenk

Aan het Amsterdamse IJ, tegenover het Eye Filmmuseum en de Adam-toren staat het hypermoderne Paleis van Justitie. Verdachten wachten er in cellen op hun zitting. In de rechtszalen spreken rechters dagelijks straffen uit in hoger beroep, ondersteund door bodes en griffiers.

Kunstcommissie

Om deze omgeving te veraangenamen zoekt een Kunstcommissie kunstwerken uit. In de zittingzalen van het Paleis van Justitie komen acht reusachtige schilderijen van de in 2011 overleden kunstenaar Peter Schenk.

Abstract werk

Saskia Boissevain, die getrouwd was met Peter Schenk, schetst hem als mens én als schilder. Hij maakte abstract werk, beïnvloed door zijn talrijke reizen naar Japan. Daar leerde hij papier scheppen en verwerkte hij de drie-eenheid van de Japanse dichtkunst in zijn schilderijen. Hij stopte er ook vrouwelijk elementen in. 

Film

De film van 25 minuten Werken in het Paleis verbindt op een speelse manier het dagelijkse werk van de rechters en griffiers in het gebouw met de komst van de enorme kunstwerken. Première op 13 juli 2017 in het Paleis van Justitie.

 

 

>
<