Fotoboeken

Kunst kijken

Bezoekers

Al jaren bezoek ik musea en kunstmanifestaties. Behalve naar de kunst kijk ik dan graag naar de bezoekers. Van die foto’s heb ik een mooi fotoboek gemaakt.

Paul Citroen

Het boek Kunst Kijken telt 98 pagina’s en bevat korte teksten van kunstenaar Paul Citroen (1896-1983), die lichtvoetig over kunst schrijft. Het resultaat: een boek vol vrolijke observaties over hoe mensen kunst beleven.

Preview

Bekijk een preview van het boek (pagina 1 t/m 53).

 

 

De Stille Stad

Staalblauw

Door de coronacrisis valt Amsterdam plotseling stil. Winkels sluiten, mensen moeten thuiswerken. Nooit eerder is de stad zo leeg, de lucht zo staalblauw. Tijdens wandelingen leg ik in breedbeeld de verstilde stad vast. Ik voeg citaten toe over de stad die ineens alles mist wat het leven leuk maakt.

Vóór en na

Ik heb Amsterdam eerder gefotografeerd in breedbeeld. Voor De Stille Stad bezoek ik die plekken opnieuw. Zo zie je de stad vóór en na corona.

Preview

Bekijk een preview van het boek (pagina 21 t/m 34).

 

 

De Tweede Golf

Pandemie

In De Tweede Golf laat ik zien hoe corona Nederland opnieuw raakt. Het is een persoonlijk en associatief beeld van de pandemie, vastgelegd tijdens talloze wandelingen.

Boek

Bij de breedbeeldfoto’s zet ik citaten uit het nieuws. Zo krijgen de verstilde beelden een nieuwe lading.

Projectie

Ik speel met het idee de brede beelden te vertonen in een rondom-projectie.

 

 

Grand Tour

Rondreis

Vroeger maakten jongeren een rondreis door Europa langs culturele hoogtepunten. Dat heette een Grand Tour. Die term heb ik gebruikt voor mijn tocht langs bijzondere plekken.

iPhone

In Nederland, Italië en Portugal heb ik stations, musea, steden en stranden bezocht en heb die vastgelegd met mijn iPhone in breedbeeldfoto’s. Daarbij vertel ik wat de plekken cultuurhistorisch interessant maakt.

Naadloos

Het boek van 80 pagina’s is vlakliggend gedrukt, waardoor de foto’s over twee pagina’s naadloos bekeken kunnen worden.

 

 

 

De kracht van kunst

Overdonderd

Jarenlang heb ik musea en kunstmanifestaties bezocht. Door welke kunst word je overdonderd? Op welke plekken word je door kunst geraakt? In een  boek van 116 pagina’s heb ik mijn favoriete kunstenaars en kunstwerken op een rijtje gezet.

Omgeving

Ik geef voorbeelden van hoe de omgeving meehelpt om kunst te waarderen. Hoe een verhaal je kan inspireren. Hoe een vorm je opeens treft, of de manier van kijken van de kunstenaar.

Persoonlijk

Het boek is een persoonlijk verslag van meerdere decennia zelf kunst kijken.

 

 

Overwinteren

Desolate plekken

Die aantrekkelijke badplaatsen in de zomer veranderen in het najaar in stille, vaak desolate plekken waar mensen uit zijn weggetrokken. De stranden zijn leeg, de restaurants dicht.

Laagseizoen

Toch gaan mensen in het laagseizoen op vakantie. Het leven is dan goedkoper, er is rust en ruimte. In dit spanningsveld heb ik plaatsen en reizigers gefotografeerd in Groot-Brittannië, Frankrijk, Monaco, Italië, Spanje en  Portugal.

Winter

De reis door de winter telt 98 pagina’s en is gerangschikt op de maanden buiten het hoogseizoen, van september tot en met mei.

 

 

Wondertuinen

Televisieserie

Voor  de NTR-serie Tuinen van Verwondering heb ik over de hele wereld de mooiste beeldentuinen bezocht. Die heb ik gefotografeerd voor een boek bij de serie.

Ernst Veen & Gijs van Tuyl

De serie is een initiatief van oud-directeur van De Nieuwe Kerk en de Hermitage Ernst Veen. Gijs van Tuyl, oud-directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, beschrijft de kunstwerken in de beeldentuinen.

Waanders

Het boek is te koop bij Waanders en de Kunst. Er is ook een Engelstalige versie verschenen onder de titel Gardens of Wonder.