Fotoboeken

Kunst kijken

Bezoekers

Al jaren bezoek ik musea en kunstmanifestaties. Daar kijk ik graag naar de bezoekers. Ik heb er een fotoboek van gemaakt.

Paul Citroen

Het boek Kunst Kijken telt 98 pagina’s en bevat korte teksten van kunstenaar Paul Citroen (1896-1983), die lichtvoetig over kunst schrijft. Het resultaat: een boek vol vrolijke observaties hoe mensen kunst beleven.

Preview

Bekijk een preview van het boek (pagina 1 t/m 53).

 

De Stille Stad

Staalblauw

Door de coronacrisis viel Amsterdam plotseling stil. Winkels sloten, mensen moesten thuiswerken. Nooit eerder was de stad zo leeg, de lucht zo staalblauw. Tijdens wandelingen legde ik in panoramafoto’s de verstilde stad vast. Ik voegde citaten toe over de stad die ineens alles mist wat het leven leuk maakt.

Vóór en na

Ik had Amsterdam al eerder gefotografeerd in breedbeeld. Voor De Stille Stad bezoek ik die plekken opnieuw. Zo zie je de stad vóór en na corona.

Preview

Bekijk een preview van het boek (pagina 21 t/m 34).

 

De Tweede Golf

Pandemie

Ik laat zien zien hoe corona Nederland opnieuw raakte. Een persoonlijk en associatief beeld van de pandemie, opgetekend tijdens wandelingen.

Boek

Bij de panoramafoto’s voeg ik citaten toe uit het nieuws. Zo krijgen de brede beelden een nieuwe lading.

Projectie

De panoramafoto’s zijn ook te vertonen in een rondom-projectie.

 

 

Grand Tour

Rondreis

Vroeger maakten jongeren een rondreis door Europa langs culturele hotspots. Dat heette een Grand Tour. Die term gebruik ik voor mijn eigen tocht langs bijzondere plekken.

iPhone

In Nederland, Italië en Portugal heb ik stations, musea, steden en stranden in panoramafoto’s gefotografeerd met mijn iPhone. Ik vertel wat de plek cultuurhistorisch interessant maakt.

Naadloos

Het boek van 80 pagina’s is vlakliggend gedrukt, waardoor de foto’s naadloos over twee pagina’s lopen.

 

 

 

De kracht van kunst

Overdonderd

Jarenlang heb ik musea en kunstmanifestaties bezocht. Door welke kunst word je overdonderd? Waar word je door kunst geraakt? In een  boek van 116 pagina’s heb ik mijn favoriete kunstenaars en kunstwerken op een rijtje gezet.

Omgeving

Ik geef voorbeelden van hoe de omgeving helpt om kunst te laten werken. Hoe een verhaal je kan inspireren. Hoe een vorm je opeens treft.

Persoonlijk

Het boek is een persoonlijk verslag van meerdere decennia zelf kunst kijken.

 

Overwinteren

Desolate plekken

Die aantrekkelijke badplaatsen veranderen in het najaar in stille, vaak desolate plekken. De mensen zijn weggetrokken. De restaurants zijn dicht.

Laagseizoen

Toch gaan er mensen in het laagseizoen op vakantie. Het leven is dan goedkoper, er is rust en ruimte. In die periode heb ik reizigers gefotografeerd in Groot-Brittannië, Frankrijk, Monaco, Italië, Spanje en  Portugal.

Winter

De reis door de winter telt 98 pagina’s. Hij telt de maanden buiten het hoogseizoen, van september tot en met mei.

 

Wondertuinen

Televisieserie

Voor  de NTR-serie Tuinen van Verwondering bezocht ik over de hele wereld de mooiste beeldentuinen. Die fotografeerde ik voor een boek.

Ernst Veen & Gijs van Tuyl

De serie is een initiatief van oud-directeur van De Nieuwe Kerk en de Hermitage Ernst Veen. Gijs van Tuyl, oud-directeur van het Stedelijk Museum, beschrijft de kunstwerken in de tuinen.

Waanders

Het boek is te koop bij Waanders en de Kunst. Ook in het Engels, dan is de titel: Gardens of Wonder.