Zeezucht

Zeezucht-Beelden aan ZeeZeezucht boek-squareOLYMPUS DIGITAL CAMERAZeezucht-ZuiderzeemuseumZeezucht fotocolumns boekZeezucht in Singer

 

Kunstproject: drie tentoonstellingen in musea, twee boeken en de film De Pier, met een bijzondere première in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen.

Zeezucht. Het woord bestaat niet, het staat niet in Van Dale, maar het klinkt bekend en iedereen heeft er zo zijn gedachten bij. Het lijkt op het Duitse Sehnsucht, verlangen. Het woord kwam mij ter ore en ik besloot het te gaan fotograferen. Op een manier waarop ik als twaalfjarig jongetje ooit enthousiast was geworden voor de fotografie: met mijn oude 6×6 camera.

Museum Beelden aan Zee

Wat drijft de mens naar zee? De badgast wil er afkoelen, ontspannen en naar mooie mensen loeren. De landrot mijmert er over verre verlangens, het liefst achter de horizon. De zeeman verdient zijn brood in verre havens. De dichter benoemt het onzegbare. Tijdens jarenlange wandelingen, in soms te hete en dan weer te natte seizoenen, slenterde ik langs de randen van het land; van Nederland, Curaçao, België, Duitsland, Engeland, Spanje, Italië, Marokko, Scandinavië, Rusland en Japan.

Oude camera

Ik maak de foto’s op analoge filmpjes, met een oude 6×6 camera. Die houd ik scheef, waardoor de kenmerkende ruiten ontstaan. Het resultaat: een Zeezucht fotoboek met 126 foto’s; over de zucht van mensen naar rust en ruimte, naar avontuur en naar hun noodlot. Met een voorwoord van Hans Rooseboom, conservator Fotografie van het Rijksmuseum. Plus een tentoonstelling op de mooiste plek voor dit thema: Museum Beelden aan Zee in Scheveningen, van 28 september 2007 tot en met 27 januari 2008.

Zuiderzeemuseum

Voor de tweede fase van Zeezucht verkende ik de randen van een zee die al lang geen zee meer is: de Zuiderzee. Die strekt zich uit van het IJsselmeer tot en met de Waddenzee. Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen koopt tien grote werken (formaat 100 x 100 cm). Ze komen in de Rijkscollectie. De tien aankopen plus twintig andere foto’s hangen van 30 oktober 2010 tot en met 27 maart 2011 op een tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum.

Fotocolumns

Er verschijnt een tweede boek: Zeezucht fotocolumns, uitgegeven door d’jonge Hond, nu onderdeel van Wbooks. Daarin zijn de ruitvormige foto’s aangevuld met puntige teksten. Die gaan niet alleen over de foto’s, maar vooral over het gefotografeerde thema. Foto en observatie vormen een nieuw genre: de fotocolumn. De tentoonstelling toont foto’s en teksten: over de zeespiegelstijging, verdwijnende vuurtorens en een reddingsbrigade die zichzelf moet redden. En over de ultieme vorm van zeezucht: smartlappen.

Interesse in het Zeezucht fotocolumns boek?

Bekijk preview (pdf) >
Neem contact op >

Singer Laren

Tegelijk met de expositie Schilders aan Zee, van Mondriaan tot Munch toont het Singermuseum in Laren een selectie van 19 Zeezucht-foto’s. Ze hangen in de Van den Brink galerij. De exposities vullen elkaar mooi aan. De schilderijen van de kusten van Nederland, Duitsland, Denemarken en Noorwegen komen van het Museum der Westküste op het Duitse waddeneiland Föhr. Ze zijn gemaakt tussen 1830 en 1930 door o.a. Johan Bartold Jongkind, Jozef Israëls, Max Liebermann, Piet Mondriaan en Edvard Munch.

Denker

De Zeezucht foto’s zijn vanaf 2003 langs dezelfde kusten genomen. Ze laten zien hoe mensen altijd vol verlangen naar zee trekken om daar hun eenzaamheid te verdrijven. Met milde ironie tonen de foto’s het gedrag van mensen aan zee. Tegenover de Zeezucht foto’s staat het beeld van de gerestaureerde Denker van Rodin. De expositie in Singer Laren loopt van 28 februari tot en met 28 mei 2012. Volgens een suppoost verlaten veel bezoekers de goed bezochte tentoonstelling met een glimlach.

Zuiderstrandtheater

Het Zeezucht project leidt tot een documentaire. De arena is de Pier van Scheveningen. Wat is er met dit iconische bouwwerk gebeurd na de sluiting en het faillissement? Nieuwe eigenaren zorgen voor een wederopstanding. Een vrije film volgt dat proces anderhalf jaar op de voet.

Première

De Gemeente Den Haag organiseert op 23 maart 2016 een feestelijke première aan zee, in het Zuiderstrandtheater. Theaterkoor Dario Fo opent de avond met een lied over de pier. 500 bezoekers reageren enthousiast op de film.

 

Bekijk Zeezucht, schuldig landschap >

zzsmartlap zzrotonde zzObelix zznaar zee zzLand of waterGouwzee 2009 2 zzDen Oever springvloed 1 zzbespiegeling