Zeezucht, schuldig landschap

Onder de paraplu van zeezucht werk ik aan nieuwe, meer afgebakende thema’s.

Bijvoorbeeld: hoe kan de geschiedenis een idyllische plek aan zee verstoren? Ik ben mijn reis begonnen in Frankrijk en heb een term gebruikt die de kunstenaar Armando ooit bedacht om de herinneringen aan Kamp Amersfoort onder woorden te brengen.

Schuldig landschap

Op de Franse stranden van Normandië en Bretagne hebben zich in 1944 na D-day afgrijselijke taferelen afgespeeld. Toch zit iedereen er nu weer in bikini en badbroek van de zon en de zee te genieten. Kun je nog recreëren op plekken die besmet zijn geraakt door de geschiedenis?

Getekend

De nieuwe serie zeezucht foto’s is genomen op plekken die zijn getekend door het verleden. Die liggen niet altijd aan zee. Ze zijn overal waar mensen doorgaan met hun leven, terwijl de sporen van een calamiteit nog steeds aanwezig zijn, zichtbaar of onzichtbaar. Ik probeer de spanning te vangen tussen mensen die verder willen met hun leven en de onontkoombare geschiedenis van een plek.

Reis

De reis voert van de Franse D-day stranden langs Berlijn, Margraten, Velsen en Venetië. Hij eindigt op de stranden van Italië, waar veel immigranten zijn aangespoeld. De tocht laat zien dat zeezucht zowel aan de kust als op het vasteland kan voorkomen.

Schuldig Landschap is nog niet gepubliceerd of tentoongesteld.

Giglio

Ook recente gebeurtenissen kunnen een plek ‘besmetten’. Dat is het geval met de tragische stranding van het cruiseschip Costa Concordia bij het Italiaanse eilandje Giglio. Over het schuldige landschap rondom dit eilandje schreef ik een apart verhaal.

Lees Zeezucht – Een laatste groet >

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Terug naar Zeezucht <